Die swart swaan- en grondboontjiebotter- en jellietoebroodjies

'N Paar weke gelede het ek 'n diens gebruik om my blog te ontleed om te sien op watter leesvlak dit geskryf is. Ek was 'n bietjie verbaas dat die webwerf op 'n Junior Hoërskool-vlak is. As ywerige leser en blogger moet ek beter vaar as Junior Hoërskool, of hoe? As ek dit ekstra nadink, is ek nie so seker dat ek iets het om oor skaam te wees nie.

Hoe om 'n grondboontjiebotter en jellietoebroodjie te maak

Grondboontjiebotter en jellietoebroodjieEen van my gunsteling Engelse professore het ons klas een keer geopen met 'n skryfoefening, Hoe om 'n grondboontjiebotter en jellietoebroodjie te maak. Ons het 30 minute gehad om die instruksies te skryf, en die volgende dag het sy ons verras deur 'n pot grondboontjiebotter, jellie, brood en 'n bottermes in te bring.

Ons goeie professor begin toe die instruksies te volg en die toebroodjies te maak. Die eindproduk was 'n ramp met die kort aanwysings sowel as die beskrywendste. Die snaaksste was miskien diegene wat nooit genoem het dat hulle 'n mes gebruik het nie. Dit was die eerste Engelse klas wat ek geneem het, dat ek met 'n maagpyn daar uitgestap het van die lag. Die punt van die les het my egter bygebly.

Kort sinne, beknopte beskrywings, eenvoudige woordeskat en kort artikels lei u miskien tot 'n leesvlak van die Junior Hoërskool, maar dit open ook u blog (of boek) vir 'n veel groter publiek wat die inligting sal begryp. Ek neem aan dat as ek 'n doel gehad het om die leesvlak op my blog te hê, dan is dit sou waarskynlik wees junior hoërskool! As ek die tegnologie waarmee ek werk, kan uitlê aan iemand wat 15 jaar oud is, kan iemand van 40 dit sekerlik verteer!

The Black Swan deur Nassim Nicholas Taleb

Met hierdie houding open ek 'n boek soos The Black Swan en kan nie die eerste 50 bladsye in 'n maand lees deurkom nie. Soos een Amazon-kritiek plaas dit:

[Afgesien van hoofstuk 15 tot 17] ... Die res van die boek is teleurstellend. Honderde bladsye kan saamgevat word deur net te sê dat ons nie seldsame gebeure kan voorspel nie.

Whew! Dankie tog ek is nie die enigste nie! Hierdie boek was pynlik. Geen wonder waarom mense blogs deesdae so waardeer nie. Ek probeer nie 'n New York Times-bestseller skryf nie en probeer ook nie om 'n Ivy-leaguer te beïndruk nie. Ek probeer hierdie dinge net so eenvoudig as moontlik verduidelik, sodat ek dit kan deel en u dit kan verstaan.

Woorde wat ek kan gebruik om The Black Swan te beskryf: bombasties, babbelend, diffus, diskursief, winderig, kabouterig, grof, opgeblaas, lank, langdradig, luidrugtig, palaverous, pleonasties, prolix, wankelrig, oorbodig, retories, vervelig, lastig, woordelik, vlugtig, winderig. (Dankie Thesaurus.com)

As Taleb geskryf het Hoe om 'n grondboontjiebotter en jellietoebroodjie te maak, my professor werk dalk nog daaraan - en dit is te betwyfel dat dit hoegenaamd soos 'n toebroodjie lyk.

Dit gesê, ek sal terugkom en die kritikus se advies neem en hoofstukke 15 tot 17 lees. En miskien is 'n goeie broodjie grondboontjiebotter en jellie in orde! Wat die leesvlakanalise betref, moet u nie te veel aandag gee nie ... een paragraaf wat in 'n tesourus ingevoeg is, kan u dalk 'n kerfstok stamp. 😉

5 Comments

 1. 1

  Volgens skryfkenners is dit op 'n selfs laer graadvlak om 'beter' te doen. Die gemiddelde leesvlak in hierdie land is 6de klas, en alle koerante word op die vlak geskryf. Goeie bemarkingskommunikasie-skrywers sal ook op hierdie vlak eerder as op 'n hoër vlak skryf. Dit maak hul kopie baie makliker om te lees en te verstaan, en dit sny deur al die rommel in ons lewens, en dit is dus meer geneig om te oorreed. (Hulle sê ook nie “en so nie.”)

  Ek het ook al Black Swan gelees, en dit is pynlik. Ek wens dat u hierdie blog ongeveer vyf hoofstukke gelede gepos het en my van hierdie marteling gered het.

 2. 2

  Seën u, Doug, en u kommentaar vir u aanslag op The Black Swan. Dit het dieselfde uitwerking op my as 'n paar Seconals – tien minute met die boek en ek is weg. Gisteraand het ek 10:8 gaan slaap!
  Jou seun, Nassim, noem ek 'n SAKIA-slimkop-weet-alles. Hy voldoen ook aan my werksdefinisie van 'n hoë persoon - wie se opleiding sy intelligensie oortref. Iemand moet hierdie smarmy punk teef, wat $ 100 wenke vir kabbies laat.
  As 'n econ-majoor wat herstel het, het ons vroeër 'n naam vir Black Swans gehad. Ons het hulle 'eksogene gebeure' genoem, en hulle het altyd al ons netjiese voorspellingsteorieë opgeneem. Econ-hoofvakke het 'n meer plebiese begrip van hierdie dinge - onvoorspelbare gebeure is onvoorspelbaar.

 3. 3

  Soos Derek oor Koerante ens genoem het, het ek êrens gelees (beroemde laswoorde reg :) dat TYD vir 'n leesvlak van 6de tot 7de graad plaasvind wanneer hulle hul stories skryf om dit makliker te maak vir alle mense.

  Sommige van die beste plasings wat ek op verskillende blogs gelees het, is 'n paar kort sinne wat betekenis het. Ek dink Seth Godin is die meester hiervan.

 4. 4
 5. 5

  Ek dink The Black Swan kan toepaslik wees vir bemarkers vanweë die begrip van die werklike risiko wat ons tans in die huidige mark beleef. In hierdie boek leer u meer oor mag en beheer as enige ander plek. Krag en beheer kry 'n slegte knou - bemarkers oortuig immers mense elke dag en dit is twee redelik oortuigende eienskappe? Ek dink.

  Dit is egter nie maklik om te lees nie, maar sal dit aanbeveel vir besluitnemers van alle soorte.

Wat dink jy?

Hierdie webwerf gebruik Akismet om spam te verminder. Leer hoe jou opmerking verwerk is.