Die swart swaan- en grondboontjiebotter- en jellietoebroodjies

'N Paar weke gelede het ek 'n diens gebruik om my blog te ontleed om te sien op watter leesvlak dit geskryf is. Ek was 'n bietjie verbaas dat die webwerf op 'n Junior Hoërskool-vlak is. As ywerige leser en blogger moet ek beter vaar as Junior Hoërskool, of hoe? As ek dit ekstra nadink, is ek nie so seker dat ek iets het om oor skaam te wees nie.

Hoe om 'n grondboontjiebotter en jellietoebroodjie te maak

Grondboontjiebotter en jellietoebroodjieEen van my gunsteling Engelse professore het ons klas een keer geopen met 'n skryfoefening, Hoe om 'n grondboontjiebotter en jellietoebroodjie te maak. Ons het 30 minute gehad om die instruksies te skryf, en die volgende dag het sy ons verras deur 'n pot grondboontjiebotter, jellie, brood en 'n bottermes in te bring.

Ons goeie professor begin toe die instruksies te volg en die toebroodjies te maak. Die eindproduk was 'n ramp met die kort aanwysings sowel as die beskrywendste. Die snaaksste was miskien diegene wat nooit genoem het dat hulle 'n mes gebruik het nie. Dit was die eerste Engelse klas wat ek geneem het, dat ek met 'n maagpyn daar uitgestap het van die lag. Die punt van die les het my egter bygebly.

Kort sinne, beknopte beskrywings, eenvoudige woordeskat en kort artikels lei u miskien tot 'n leesvlak van die Junior Hoërskool, maar dit open ook u blog (of boek) vir 'n veel groter publiek wat die inligting sal begryp. Ek neem aan dat as ek 'n doel gehad het om die leesvlak op my blog te hê, dan is dit sou waarskynlik wees junior hoërskool! As ek die tegnologie waarmee ek werk, kan uitlê aan iemand wat 15 jaar oud is, kan iemand van 40 dit sekerlik verteer!

The Black Swan deur Nassim Nicholas Taleb

Met hierdie houding maak ek 'n boek oop The Black Swan en kan nie die eerste 50 bladsye in 'n maand lees deurkom nie. Soos een Amazon-kritiek plaas dit:

[Afgesien van die hoofstukke 15 tot 17] ... Die res van die boek is teleurstellend. Honderde bladsye kan saamgevat word deur net te sê dat ons nie seldsame gebeure kan voorspel nie.

Whew! Dankie tog ek is nie die enigste nie! Hierdie boek was pynlik. Geen wonder waarom mense blogs deesdae so waardeer nie. Ek probeer nie 'n New York Times-bestseller skryf nie en probeer ook nie om 'n Ivy-leaguer te beïndruk nie. Ek probeer net hierdie dinge so eenvoudig as moontlik verduidelik sodat ek dit kan deel en u dit kan verstaan.

Woorde wat ek kan gebruik om The Black Swan te beskryf: bombasties, babbelend, diffus, diskursief, winderig, kabouterig, grof, opgeblaas, lank, langdradig, luidrugtig, palaverous, pleonasties, prolix, wankelrig, oorbodig, retories, vervelig, lastig, woordelik, vlugtig, winderig. (Dankie Thesaurus.com)

As Taleb geskryf het Hoe om 'n grondboontjiebotter en jellietoebroodjie te maak, my professor werk miskien nog daaraan - en dit is te betwyfel dat dit hoegenaamd soos 'n toebroodjie lyk.

Dit gesê, ek sal terugkom en die kritikus se advies volg en hoofstukke 15 tot 17. lees. Miskien is 'n goeie broodjie grondboontjiebotter en jellie in orde! Wat die leesvlakanalise betref, moet u nie te veel aandag gee nie ... een paragraaf wat in 'n tesourus ingevoeg is, kan u dalk 'n kerfstok stamp. 😉

5 Comments

 1. 1

  Eintlik, volgens skryfkundiges, sou "beter" doen om op 'n selfs laer graadvlak te skryf. Die gemiddelde leesvlak in hierdie land is graad 6, en alle koerante word op daardie vlak geskryf. Goeie Bemarkingskommunikasie-skrywers sal ook op hierdie vlak skryf, eerder as op 'n hoër vlak. Dit maak hul kopie baie makliker om te lees en te verstaan, so dit sny deur al die rommel in ons lewens, en dus is dit meer geneig om te oorreed. (Hulle sê ook nie “en so nie.”)

  Ek het ook al Black Swan gelees, en dit is PYNLIK. Ek wens jy het hierdie blog sowat vyf hoofstukke gelede geplaas en my van hierdie marteling gered.

 2. 2

  Seën jou, Doug, en jou kommentator vir jou idees oor The Black Swan. Dit het dieselfde effek op my as 'n coupla Seconals–10 minute met die boek en ek is weg. Gisteraand het ek 8:45 gaan slaap!
  Jou seuntjie Nassim is wat ek 'n SAKIA noem – slimgat weet-dit-alles. Hy voldoen ook aan my werksdefinisie van 'n hoëkop – een wie se opvoeding sy intelligensie oorskry. Iemand moet hierdie smarag punk teefsklap - $100 wenke vir taxi's laat.
  As 'n herstellende ekon-hoofvak het ons vroeër 'n naam vir Swart Swane gehad. Ons het dit "eksogene gebeure" genoem, en hulle het altyd al ons netjiese voorspellingsteorieë opgesweep. Econ-hoofvakke het 'n meer plebiese begrip van hierdie dinge - onvoorspelbare gebeure is onvoorspelbaar.

 3. 3

  Soos Derek genoem het oor Koerante ens, ek het iewers gelees (bekende las woorde reg:) dat TYD skiet vir 'n graad 6-7 leesvlak wanneer hulle hul stories skryf om dit makliker te maak vir alle mense om te lees.

  Van die beste plasings wat ek op verskillende blogs lees is 'n paar kort sinne wat betekenis het, ek dink Seth Godin is die meester hiervan.

 4. 4
 5. 5

  Ek dink The Black Swan kan geskik wees vir bemarkers vanweë hul begrip van die ware risiko wat ons nou in die gesig staar in vandag se mark. In hierdie boek sal jy meer leer oor mag en beheer as enige ander plek. Mag en beheer kry 'n slegte slag – bemarkers oortuig immers elke dag mense en dit is twee redelik oortuigende eienskappe? Ek skat.

  Dit is egter nie maklik om te lees nie, maar sal dit aanbeveel vir alle soorte besluitnemers.

Wat dink jy?

Hierdie webwerf gebruik Akismet om spam te verminder. Leer hoe jou opmerking verwerk is.