Oog het 'n speltoetser

41andcd5khl sl160Hierdie week het ek pas klaar gelees Regstelling van die moedertaal: van Olde Engels tot e-pos, die verwarde verhaal van Engelse spelling by David Wolman.

U weet miskien nie wat ortografie en etimologie is nie, en dit is goed. Ek weet ek is 'n slagter van grammatika en spelling, maar hierdie boek het my 'n bietjie beter laat voel oor my vaardighede. Daar is miljoene woorde in die Engelse taal, maar die gemiddelde gegradueerde van die hoërskool ken ongeveer 60,000. Die feit is dat die meeste van ons nie 'n idee het wat die meeste woorde in ons eie taal is nie!

Ons s'n is 'n taal wat foneties verkeerd is en 'n taal wat amper onmoontlik is om te leer. Sommige mense meen dat verkeerde spelling 'n teken van onkunde is, maar Shakespeare self het woorde sowel uitgevind as verkeerd gespeel soos hy goeddink. Hy voel dat letters en woorde soos klei vir 'n beeldhouer is. Stel jou voor dat as ek my eie woorde op hierdie blog oordink, sal mense my verkleineer (voor hulle vertrek).

Namate ons 'n nuwe millennium binnegaan, spreek ons ​​woorde met betrekking tot tegnologie wat waarskynlik nooit in enige geformaliseerde woordeboek sal wees nie ... en selfs die woordeboekuitgewers kan nie saamstem oor wat dit maak en wat nie.

As u nie glo dat ons nuwe woorde uitvind nie, moet u eenvoudig terugkyk in die tyd OK…. of is dit Okay... of is dit? alles korrek or ole kurreck. Dink net, u kleinkinders het miskien 'n deel van hul daaglikse gesprekke, rofl, lmao, asap, lol, ttfn.

Glo dit nie? Hoe gaan dit met die woord Scuba, wat vroeër 'n akroniem was van Self-Contained Underwater Breathing Apparatus. Wat van Blog , wat minder as 'n dekade gelede was Weblogboek! Met die woord het blogger, blog, blog en blogware gekom. Dit is ook 'n redelike opwindende tyd, want baie van die woorde, akronieme of kortkodes wat vandag aanlyn gegenereer word, word internasionaal gebruik.

Dit is ook interessant hoe advertensies en bemarking nie die reëls vir ortografie hoef te volg nie. Ons het maatskappye soos Google, dinge soos die iPhone en produkte soos Seesmic wat almal heeltemal aanvaarbaar is, maar ons het baie min verdraagsaamheid vir verkeerde spellings in ons eie inhoud. Ek dink dit is fassinerend.

Dankie tog dat ons steeds op speltoets kan staatmaak!

Oë het 'n speltoetser,
Dit het met my Erwtesee gekom.
Dit vliegtuig lee vier my revue
Juffrou Steaks Ek kan see knoop.
Oog tref die kaaie en tik 'n woord
En gewig vier dit twee sê
Weeroog skryf ek verkeerd
Dit sê vir my reguit.

Ek wil u aanmoedig om 'n eksemplaar van die boek af te haal, dit is 'n fassinerende wandeling deur die geskiedenis. David hou die lees baie lig. Nog vermaakliker is dat hy al die oorsprong van Engels vertel, terwyl hy self die plekke besoek waarheen hulle getransformeer is. Dit is 'n lekker gelees!

3 Comments

  1. 1

Wat dink jy?

Hierdie webwerf gebruik Akismet om spam te verminder. Leer hoe jou opmerking verwerk is.